Ettől garantáltan le fogsz döbbeni! Minden, amit nem mernél megkérdezni egy muszlimtól (Maldív szigeteki), de én megtettem.

Ukulhas szigetén töltöttünk 10 napot, ami ahol a lakosok szinte teljes egészében muszlim vallásúak. Hála a szálloda vezetőjének - amelyikben laktunk -, megismerkedtem két, a világra nagyon nyitott és modern felfogású férfival, akik ugyan muszlim vallásúak, de európai gondolkodásmóddal élnek. (élménybeszámoló ITT)

 28944789_1696777267070675_522214497_o.jpg

Elöljáróban csak annyit, hogy egy igazán emancipált és karakán nő vagyok, nem bírom a női elnyomást és az egyenjogúságot személy szerint igen is imádom és maximálisan támogatom. A karrier és fejlődés egyaránt az életem része, a gyerekek és a család mellett. Ezt csak ezért írom le, hogy ne tudja senki kiforgatni, amit most leírok.

 

Egyik este, miután a gyerekek elaludtak, kiültünk a párommal a szoba elé iszogatni egy kicsit. (Jut eszembe, műanyag flakonban te is simán tudsz alkoholt vinni magaddal, de erről és még sok másról itt olvashatsz bővebben.) 

Két újdonsült barátunk mellénk telepedett és elkezdtünk beszélgetni. Jó vendéglátóhoz híven, megkínáltuk őket és muszlim vallás ide, vagy oda, bizony jó ízűen itták velünk a vodka-narancsot. Sőt, miután elfogyott és elő került a tokaji aszú boldogan kóstolták meg a különleges bort és dicsérték a magyar alkohol különlegességet. A beszélgetésünk során a házi pálinka készítésére rátértünk. Elég nehéz volt elmagyarázni (főleg angolul), hogyan is kell elképzelni a szomszéd „Pista bácsi” igazi házi pálinkáját. Az érdeklődésük még arra is kiterjedt hogyan készítjük, majd nevetve közölték, hogy rendelnek egy pálinkafőző gépet. Remélem, ha legközelebb arra járunk már meg is kóstolhatjuk az igazi Maldív banán vagy mangó pálinkát annak ellenére, hogy mi egyáltalán nem iszunk pálinkát. Nekik viszont hihetetlenül tetszett a magyarok találékonysága, hogy gyümölcsökből és sok másból is pálinkát tudunk készíteni. Megígértem nekik, ha megyünk, arra legközelebb mindenképpen viszek nekik egy igazi házi főzésű pálinkát. 

Azonnal kaptam a lehetőségen és erőteljesen illuminált állapotukban kifaggattam őket, hogyan is fér össze a muszlim vallás és az alkoholfogyasztás. Olyan választ kaptam, amit meg is érdemeltem. (Még én hittem azt, hogy bennem nincs előítélet, de ezek szerint mégis csak van!) 

 • ITAL 

  Te keresztény vagy ugye? - kérdezte az egyikőjük – És mindent úgy csinálsz, ahogy a vallásod szerint kell(ene)? – kérdezte az egyikük. Milyen igaza van: NEM! Sőt, hiába kereszteltek meg katolikusnak, református hittanra jártam gyerekkoromban. Most, hogy esküvőket fotózok a lábam máskor be nem teszem egy templomba, maximum ha utazásaim során különleges a templom, mert akkor le tudom fotózni, hogy megmutassam neked. Nem azért nem járok, mert rossz ember vagyok, hanem mert a hittem a szívemben van.
 • BURKA

  Tovább iszogattunk és miközben a vallásról csevegtünk felvetettem a másik, számomra igen érdekes kérdést is. - Miért kell a nőknek burkát viselni? Ki dönti el? Az apja, a férje vagy Ő maga? - mosolyogva néztek rám. Az, hogy az alkohol miatt, vagy a kérdés miatt, ez örök rejtély maradt a számomra. Ekkor az egyik azt felelte: mi könyörgünk, hogy vegyék le az asszonyok és ne hordják. Mi szeretjük az európai stílust. De nem parancsolhatjuk meg nekik. - Bevallom elsőre teljesen megdöbbentem, ki az a bolond, aki magán hord egy fekete kendőt, ha nem muszáj? De megint csak előítélettel voltam, pedig esküszöm, alapból nem vagyok az, bár ebből az írásból sajnos ez most nem derül ki. Régen nálunk is ez volt, még ha nem is a burkával. Ha férfi eljárt otthonról - hagyjuk inkább azt, hogy hova: inni vagy ide-oda, máshova - akkor Ő volt a "Jani" vagy a falu bikája. Ezzel szemben, egy nő ezt nem tehette meg, mert vagy tiltották neki, vagy nem merte megtenni, vagy nem is kellett tiltani, mert egyszerűen már bele volt kódolva, hogy „egy rendes asszony” mit csinálhat és mit nem! Milyen jó, hogy ez ma már nincs így, vagy legalábbis nem ez a jellemző! (Imádom is Oláh Ibolya - Baby című dalát) 
 •  Cigi

  Jött is a következő meglepetés azonnal, amikor elővették a zsebükből a cigit. (Ha én most a saját olvasóm lennék el sem hinnem, de ha gondolod, privátban elküldöm, a hely nevét ahol megismerkedhetsz velük.) Csak annyit kérdeztem, hogy ezeket (ital és cigi) nyíltan is vállalják? Nem fogsz meglepődni, mert persze hogy, nem! Az idősebb generáció ezekben a kérdésekben kicsit szigorúbb, hasonlóan, mint nálunk itthon. Talán sosem fognak eltűnni a magyar nyelvből az olyan mondatok, melyek így kezdődnek: "Bezzeg az én időmben..." vagy "Amikor én voltam fiatal...". Így van ez náluk is. Mire azt hinnék, hogy az idősebb nemzedék lassan felzárkózik, a fiatalok már rég tovább léptek, egy nagy versenyfutás az egész…
 • Más kultúrák elfogadása

  A fiatalok a Maldív-szigeteken imádják az európai kultúrát. Erre az is fantasztikus bizonyíték, hogy egy muszlim közösségben a parton karácsonyfás képeket készítettem. Senki nem szólt rám, senki nem nézett rossz szemmel. (Erről képeket itt találsz).

 

 • Többnejűség

  Ezek után persze, hogy nem hagyhattam ki, hogy rákérdezzek a többnejűség kérdésére. Nő vagyok, és ha a párom haza állítana azzal, hogy – „Szia Édes! Lesz egy új feleségem is és itt fog velünk élni!” Amint az első szívrohamból felocsúdok, nem lenne sem mosoly, sem vigadalom a házban, maximum a cuccai a kiskapu előtt az utcán. Számomra megnyugtató válasz érkezet tőlük. Az első feleség dönti el, hogy lehet-e második vagy sem, ahogy a gyereknevelési és családi témákban is az asszony szava az erősebb, azon belül is az első asszonyé a legjelentősebb. Ez számomra nagyon pozitív volt, hiszen én egy emancipált nőnek és harcias anyának tartom magam. Ezek után még pozitívabb megítélést kapott a szememben a közösségük.

 

 • Ima

  Nem hagyott nyugodni a kérdés, hogy valóban olyan gyakran imádkoznak-e, és ha igen miért van erre szükség? Természetesen a „miért”-re a válasz: a vallás. Elgondolkodtam, hogy érdekes lenne, ha nekem tenné, fel valaki azt a kérdést, hogy miért imádkoznak a keresztények. Fogalmam sincs, mert „csak”, mert így van a bibliában – válaszolhatnám. Aki ezzel foglalkozik, egészen biztos tud rá választ adni, de egy hétköznapi ember nem hiszem. Mint megtudtam ott a szigeteken a fiatalabb generáció reggel imádkozik, majd ezzel le is tudja a dolgot. Természetesen az idősebbek közül sokan tartják a hagyományokat és a vallási előírásokat e téren is. 

 

 • Mit tudnak 

  Mivel annyira eltért az általam gondolt és a környezetemből szerzett információ (tv, rádió stb.) alapján kialakított véleményem, a Maldív-szigeteken tapasztalt muszlim életformától, ezért megkérdeztem, hogy ők mit tudnak, mit gondolnak az európai és a keresztény életről. Természetesen nekik sokkal közelebb volt a tudásuk a valósághoz, mint az enyém a muszlim esetében. Tudják, hogy nagyon sok sztereotípia van a muszlim vallás körül és ezt nagyon sajnálják is. Elmagyarázták, hogy azért annyira eltérő az általam tudott és az ő valós vallásuk, életszemléletük, mert nem egyforma a vallás. A múltra vezetik vissza, mert az Ő eredeti vallásuk buddhista alapokon nyugodott, csupán iszlám kereskedői elnyomására vették fel az iszlám vallást! Elmondásuk alapján egy kegyetlen időszak volt az, amit szájhagyomány útján őriznek még ma is. Talán ahhoz tudom hasonlítani, amikor nagymamám mesélt az orosz megszállásról, amiről mi sem tudunk mindent, nekünk sincs feljegyezve minden, de a családok idős tagjai még tovább tudják adni a fiataloknak, akik szinten elmesélik majd az unokáiknak, hogy milyen szörnyűség is volt! Döbbenten hallgattam végig a történeteket és bár bevallom megfogalmazódott bennem, hogy akkor miért nem veszik vissza a buddhizmust, mint vallást, megkérdezni már nem mertem. Talán felesleges is, hiszen ha a most 30-as - 40-es generáció már ennyire szeretne európai lenni talán még pár évtized és végleg eltűnik a különbség. (Itt olvashatsz többet a történetükről: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Maldives )

 

Milyen kár, hogy mostanában nem ezekről a békés iszlám dolgokról hallunk. De az is igaz, hogy ennek nem lenne hírérteke ma. Kit érdekel, ha semmi szörnyűség nem történik, ha csak arról kell egyszerűen beszámolni, hogy vannak még rendes és békés emberek is a világon! Talán majd egyszer… 

Ha teheted, látogass el a Maldív-szigetekre és beszélgess velük te is, éld át milyen csodálatos dolog a legkisebb előítéletet is felszámolni és saját korlátainkat átlépve nyitott emberként élni! 

Ha hasznosnak tartod amit olvastál kérlek oszd meg és kövess! 

Képek szerzői jog alatt állnak! Balajti Mariann storytelling marketing fotós. (több kép ITT) (videók ITT)

A bejegyzés trackback címe:

https://balajtimariann.blog.hu/api/trackback/id/tr3713752632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz