Szeretnél a Maldív-szigetekre utazni? Mennyi pénzt szánnál rá? II. rész
2. rész

II. rész

Előzmény ITT 20180125-20180125_135238_dsc0266.jpg

(Rögtön azzal kezdeném, hogy ez nem az első alkalom, hogy a Maldív-szigetekre látogatok, de ez az első alkalom, hogy egy helyi szigetet próbáltam ki! Így bizton állíthatom, hogy most már bőven van összehasonlítási alapom. Éppen ezért 3 resort szigetet (Kuramahi, Vilu Reff, Filitheyo) és egy helyi, lakott szigetet veszek górcső alá.)

3. Programok 

Helyi sziget: sok színes és érdekes program van és jelentősen olcsóbb, sokkal személyesebb, mint egy szálloda szigeten. Most jött el a pillanat hogy részletesen leírjak pár élményt, melyeket képekben, videókban is megmutatok. Ezeket IDE kattintva nézheted meg.

3/1. Horgászat 20180319-img_0168.jpg

Este felé, a párom, a 2 gyerek és én, 3 helyi kísérővel, motorcsónakkal indultunk el a nagy kék végtelenségbe. Lenyűgöző élmény volt, talán, mert én nem szeretek horgászni. A gyerekek is, és párom is nagyon élvezték. Mire ránk sötétedett rengeteg hal volt a csónakban. Csak dicsérni tudom a fiúkat, hihetetlenül segítőkészek voltak és végig nagyon vidám hangulat uralkodott a hajóban! Megtanították a helyi technikát, hogyan kell horgászni, ha összegubancoltuk a zsinórt, mosolyogva segítettek kibogozni és újra indulhatott a móka. Ilyen hozzáállást csak ritkán lehet látni! 

img_0295.jpegAmikor visszaértünk, már korom sötét este volt, én naivan azt hittem mehetünk vacsorázni, de mekkorát tévedtem. Képzeljétek el, ahogy ott volt egymás mellé kirakva a sok-sok hal amit fogtunk, a kísérőink megkérdezték hány halat és melyeket kérjük. Csak néztem bamba arccal: most komolyan? Vigyem a szobába ezeket a nyers „izéket”? Vicces látvány lehettem, mert azonnal mondták, hogy majd ők meg sütik nekünk helyi BBQ módra, csak válasszuk ki melyeket. Hirtelen felragyogott az arcom és olyan boldog voltam. Ott rögtön frissiben előttünk megpucolták a halakat. Olyan rutinnal járt a kezük, amit elképzelni sem tudsz, csak úgy repkedtek a levegőben a halpikkelyek, pikk-pakk végeztek.

Ekkor volt is egy nagyon vicces pillanat. A kislányom arcára pottyan egy pikkely, odabújt hozzám és fancsali képpel a fülembe súgta –„ Anyuuuuu ….  pfúj pfúj!” Aslam -  a kedvenc managerünk, persze azonnal észrevette és meg is kérdezte mi a baj. Mondtam neki, hogy semmi csak a gyerek mondta "pfúj, pfúj". Erre minden helyi halász és körülöttünk levő emberke nevetni kezdett. Megkérdeztem Aslam-ot, mégis mit jelent a pfúj, pfúj náluk. Válasz helyett újabb hangos nevetés tört ki és senki nem felelt. Kb. 3x játszottuk ezt el, már könnyes volt a szemük, amikor végre Aslam és a barátja, Afzal félre hívott és elmondta, hogy a hölgyek legérzékenyebb, kényesen takargatott részét jelenti. És azt is az egyik legcsúnyább szóval. Ezek után többet nem mondtuk, elhihetitek. Érdekes hogy viccnek vették, jót nevettek rajta, miközben annyi rosszat lehet olvasni a muszlim emberekről, de erről majd kicsit később írok még. img_0293.jpeg

A BBQ isteni volt. Kókusz héjon sütik a helyileg fűszerezett halat, ezért különleges ízt kap és persze csípősen, de megkérdezték a mi halaink mennyire legyenek pikánsak. A látvány is lenyűgöző volt, de ettől, még ennél is izgalmasabb volt, hogy a helyi lakosok rizst, a kókusz tejet és különleges édességet hoztak a vacsorához. Az asztal, valahogy egy szempillantás alatt tele lett mindenféle földi jóval. A gyerekeim mindeközben, a helyi gyerekekkel játszottak. Mindenki beszélgetett és jól éreztük magunkat. Eljött a vacsora ott ültünk az asztalnál és csak ámultunk-bámultunk, nem győztük kóstolgatni az ételeket. Megtapasztalhattuk hogyan és mit esznek. A rizsre kókusz tejet öntöttek, megcukrozták, majd rátették a halat. Mindezt összekeverték és kézzel szépen belakmározták. A lakmározásról készített kisfilmemet itt találod. Megpróbáltam én is kézzel enni, de nagyon béna voltam, nekem egyszerűen nem ment. De mindenképpen hatalmas élmény volt az egész este.img_0301.jpeg

Ezt egyetlen resort szigeten sem éltem át korábban. Bár ők, a helyi vendéglátók, ezt nem fogjak olvasni, hisz nem tudnak magyarul , de mindenképpen nagyon hálás vagyok nekik ezért az élményért is, meg az össze többiért, amit náluk gyűjthettem az utazás során. Varázslatos volt ott ülni és velük együtt kézzel, az ő hagyományos ételeiket enni. Megkóstolni a helyi desszertet, ami leginkább egy vanília pudingra emlékeztetett csak kicsit hígabb volt és érett, lédús gyümölcsökkel dúsították. Közben beszélgettünk vallásról, feleségekről, imáról és mindenről ami csak éppen eszünkbe jutott. Nagyon fesztelen, vidám és oldott volt a hangulat. Igazán varázslatos élmény volt, erről külön itt olvashatsz. 

 

 

 3/2. Tánc sziget 

Egyik nap a már nyugodtan mondhatom, hogy barátom Aslam írt rám whatsApp-on. Van, egy szuper program oda mindenképpen menjünk el, elintézte, hogy részt vehessünk rajta, a gyerekeknek pedig belépőt se kellett fizetni. Na, ez aztán igazán élménydús, színkavalkádban burjánzó élmény volt ... kezdem is a legelején. Motorcsónakon mentünk egy másik szigetre. Ez se resort, se helyi sziget nem volt, de akkor mi? – gondoltam magamban. Egy igazi buli sziget Sangria partival. Ennyi?- gondoltam, ettől nem értem miért jött annyira lázba a barátunk. Legyen, kipróbáljuk és jól fogjuk érezni magunkat – gondoltam, mert bíztunk benne.  Ez a sziget teljesen más volt, mint egy resort sziget. Te, magad döntöd el, hogy jó lesz a program vagy nem, senkiben nem kell bíznod és senki nem mondd semmit. Mi, tehát elindultunk és egy kb. fél órás motorcsónakút végén megpillantottunk egy homok dűnét. Nem volt nagy szám, mit fogunk itt csinálni a gyerekekkel? – gondoltam.20180125-20180125_141324_dsc0300.jpg

De tévedtem, mint azt fentebb is írtam, varázslatos volt (képeket és videót itt találsz).  Helyi zene, tánc, sangria, víz és a sziget, ami inkább csak egy nagy homok dűne egy kis öbölben. Képzelj el egy sekély, tiszta vizű öblöt, ahol a víz napközben felforrósodik, és így estére kellemesen meleg lesz. Mindenki táncol, énekel, mindenhonnan jókedv és kacagás árad feléd, mintha csak a vidámság paradicsomába csöppentél volna. Az óceán türkiz színű, a homok hófehér és szól a zene. Imádtam! A táncos fiúk a vendégeket hívták táncolni, kacérkodtak velük, hogy oldódjon a hangulat, bár szerintem a sangira is megtette a hatását. Csodás látvány volt! Ahogy a nap ment le, kiszáradt pálmaleveleket gyújtottak meg, az égalja még egy darabig vörösen izzott, majd alábukott a napkorong a nagy feketeségbe és már csak a buli fényei világítottak.  A tűz, a zene, a forró levegő és a hangulat olyan élmény volt, amit sosem fogok elfelejteni. 

Egyetlen gondom volt csupán, hogy sajnos, nem vittem magunkkal fürdőruhát, mert nem készültem fel elégé, bár itt bárhova megy az ember, mindig ajánlott magával vinnie legalább egy bikinit. A gyerekeim bugyiban pancsoltak, ugrándoztak a vízben és ki sem akartak jönni. Ha van lehetőséged és egyszer te is eljutsz erre a szigetre, feltétlenül vigyél magaddal fürdőruhát.20180125-20180125_154733_dsc0423.jpg

 3/3. Snorkel  

Ez az a fajta lebegő búvárkodás, amikor csak egy szemüveg van az emberen és ehhez egy légzőcső kapcsolódik. Ezt csak a lányom és a párom próbálta ki ezúttal, mert a kicsi fiam nem akart bemenni, így én kint maradtam vele. De ők, nagyon élvezték. Ezt próbáltuk korábban a resort szigeten is. Mind a két helyen ugyan az az élmény volt. Gyönyörű színes halak, korallok mindenfele, teljes nyugalom és csend. Egyszerűen fantasztikus, mindenkinek ajánlom.

 3/4. Búvárkodás 

Ez a palackos merülés, amikor az óceán fenekére lehet lemenni és ott körülnézni, nem csak a víz felszínén lebegni. Ukulhason sajnos nem volt időnk, de lehetőség lett volna, még elsüllyedt hajó is van a környéken, ahova szerveznek merülő csoportokat. Korábban a resort szigeten próbáltuk és nagyon élveztük, mert új élmény volt akkor. Ez is nagyon izgalmas program, szintén ajánlom, ha van rá lehetőség, mindenképpen vegyetek részt szervezet csoportos merülésen.

 3/5. Naplemente túra 

Ezt csak resort szigeten próbáltuk, csodás látvány volt, ahogy a naplementét egy motorcsónakból néztük végig. Egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni.  

20180128-20180128_125954_dsc6600.jpg
Rengeteg különleges programon lehet még részt venni, amire mi most sajnos nem jutottunk el, de legközelebb kipróbáljuk és akkor részletesen beszámolok azokról is (pl.: delfin-, rája túra, stb.). 

 3/6. Extra élmény – születésnap a beach-en

 20180123-20180123_131305_dsc5798.jpg

Mivel a kislányom éppen 7 éves lett, amikor ott voltunk, így ott ünnepeltük meg a születésnapját. A szálloda feldíszítette a partot, lufikkal, szalagokkal, virágokkal. Asztalt, székeket és finom helyi tortát helyezett el egy elkülönített részen. A képeket itt tudod megnézni. A parton vacsoráztunk és utána közösen megettük a tortát. El tudod képzelni milyen boldog volt a lányom? Igazi kis hercegnőnek érezte magát, repesett a boldogságtól, hogy mindezt a mesébe illő helyszínt neki alakították ki.

De természetesen kiváló a helyszín egy romantikus vacsorához, egy eljegyzéshez, bármihez. A szálloda mindenben segít! 20180123-20180123_142756_dsc5991.jpg

Hasonló szülinapunk volt korábban resort szigeten is, de az össze se volt hasonlítható ezzel a különleges élménnyel.

20180122-20180122_134155_dsc0061.jpg

 4. Étkezések és italok 

 

Helyi sziget (Ukulhas) 

Aggódtunk, hogy milyen éttermeket találunk majd a szigeten, de egy kedves barátnőm megnyugtatott, aki korábban már járt a  szigeten (köszönöm Edina), hogy találunk mindent, nyugodjak meg és ne aggódjak előre.28945096_1696777813737287_1713153868_o.jpg

A kedvenc helyünk ugyan az az étterem lett, mint a barátnőmnek. Itt találsz képeket róla és étlapot is megnézheted. Az egyik csodálatos élményünk ezzel az étteremmel akkor volt, amikor egy nap elkapott minket egy őrületes nagy zuhé. Ezt értsd úgy, hogy fél óra alatt annyi eső esett, hogy az utcán megállt a víz. 29242401_1696777763737292_1494957555_o.jpgMi beszaladtunk ebbe az étterembe teljesen átázva (nyugodj meg, ha el is kap az eső igazi meleg eső), ittunk 3 teát és egy vizet. Éppen fizetni indult a párom, amikor a tulajdonos odalépett és mondta, hogy nem fogad el pénzt: „Egészségünkre”. Képzeld, ennyire melegszívű emberek élnek ott. 28944756_1696777800403955_1366314668_o.jpg

 Sokszor ebédeltünk ebben az étteremben, mert a spagetti isteni volt, így a gyerekek is jól laktak és a párom kedvence a chilis polip is kiváló volt. Az én kedvencem a mangó ivólé volt.etlep_maldiv.jpg

 Általában vacsorára nem mentünk étterembe (10 nap alatt kb. 3x voltunk csupán), mert a szálloda dolgozói annyira kedvesek voltak, hogy megengedték, használhattuk az ő hűtőjüket. Igaz a szobánkban is volt hűtő, de nagyon kicsi, nem sok minden fért bele. Estére a helyi boltban vásároltunk kenyeret, vajat, gyümölcsöket. Nagyon jó hangulata volt ezeknek a vacsoráknak is.

 Resort szigeten

 Általában all inclusive ellátást kér az ember lánya, így abban benne van az ebéd, a vacsora, sőt sok helyen a koktélok is ami nagyon kényelmes. Meg is látszott rajtunk, minden alkalommal +5-8 kilóval jöttünk haza. Ha európai a szakács, mint pl  Kuramathi szigeten nagyon jó a svéd asztalos ebéd és vacsora, mert igazán a mi ízlésünk szerint főz, ha viszont nem akkor előfordul, mint Vilu Reff-en, hogy erőteljesen sok a curry az ételekben, a számunkra idegen fűszer és akkor nehezebben talál az ember igazán a fogára való ételt.

 5. Ár 

20180123-20180123_121009_dsc0147.jpg

 Jön talán az egyik legkényesebb kérdés. Összegezve egyértelműen a helyi sziget és island home, Ukulhas győzött. Januárban 10 nap kb. 200$ volt, ami kb. 260 ezer Ft(+ repülő jegyek). Ugyanebben az időszakban egy 4* all inclusive ellátás resort sziget 10 napra, hasonlóan 4 fős családnak 1,6-2,5 millió Ft között van (+ repülő jegyek) 

Ez alapján, én jó szívvel ajánlom nektek a helyi szigetek közül Ukulhas szigetét és az Island Home hotelt is! Egész biztos vagyok benne, hogy ezen a falatka helyi szigeten találsz megfelelő hotelt. 

 6. Emberek és hangulat

 Helyi sziget

Igazi „ős” lakosokkal találkozhatsz, ha van egy pici angol nyelvtudásod és egy csipetnyi bátorságod, akkor nagyon kedves embereket fogsz megismerni és érdekes dolgokról szerezhetsz tudomást (erről ebben a cikkben olvashatsz).

 Resort sziget

Természetesen, itt nagyon kevés helyi dolgozik, ne tévesszen meg a külső. Viszont sok a Bangades-ből, vagy más környező országból érkezett dolgozó. Ne értsd félre, nagyon kedvesek, előzékenyek és valóban semmi rosszat nem tudok róluk mondani, sőt, legtöbb esetben egyenruhát viselnek, ami megkönnyíti a felismerésüket.  Ha viszont szeretnél, „őslakossal” találkozni, beszélgetni azt itt nem teheted meg.

 7. Apró tanácsok utazás előtt 

 

  • A közvetlen repülőjegy nagyon drága, de 1 átszállással már elfogadható, javaslom nézz jól körül minden platformon és minden légitársaságnál.
  • A bőröndbe, amit bele raksz, annak a felét fogod csak használni (nem lesz szükséged magassarkú cipőre és sok szexi ruhára, ahogy sminkelni is keveset fogsz). 
  • Ami jól jön: laza kis egyberuha (ha Ukulhas szigetet választod az utcákon illik egy kis laza ruhát vagy atlétát rövid nacit húzni. Tévhit, hogy hosszú ruha kell, de vallásról és egyéb titkokról, a szigetről itt olvashatsz). 
  • Szobai elektromos szúnyogriasztót megéri vinni. Lehet ott szúnyogriasztót venni testre és nekünk nagyon bevált. 
  • A naptej is jól jön, de mi vettünk a szigeten 60-as naptejet, egyáltalán nem volt drága. 
  • Sampon, tusfürdő van a szállodában, de természetesen vihetsz is, ha a sajátod szeretnéd használni. 
  • Műanyag flakonban, a nagy bőröndben simán tudsz kivinni alkoholt (csomagold be nejlon zacskóba, ragaszd le és a ruhák közepébe rejtsd el, hogy ne sérüljön. Mi is vittünk ki 2 flakonnal, természetesen csak a sterilizálás és a fertőtlenítés végett.
  • Bőröndben haza pedig hozhatsz banánt és magnót, vagy akár kókuszt. Érdemes a piacon, vagy helyi emberektől vásárolni, mert akkor akár kertjükből tudod megvenni, saját magad szedheted le azokat.

20180127-20180127_124917_dsc6193-edit.jpg

Remélem tudtam segíteni! Ha tetszett kérlek oszd meg és kövess! 

 

Képek szerzői jog alatt állnak! Balajti Mariann storytelling marketing fotós  (több kép ITT) (videók ITT

Szálloda amit fogalatunk: https://www.facebook.com/islandhomeukulhas/?ref=br_rs

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balajtimariann.blog.hu/api/trackback/id/tr5712805152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz